HV Corbulo
Image default
Aanbiedingen

Alles over de verschillende soorten zouten

Is het je wel eens opgevallen dat in bijna elk product uit de supermarkt zout is verwerkt? Ook zelf voegen we behoorlijk veel zout toe aan onze maaltijden. De meest gebruikte zoutsoort is keukenzout. Dit kan je voor een relatief kleine prijs kopen in iedere supermarkt. Wist je echter dat er nog veel meer zoutsoorten bestaan? We vertellen je er meer over in dit blog. 

Drie soorten zout
In de basis zijn er drie verschillende soorten zouten. Keukenzout is er hier één van. Keukenzout, ook wel tafelzout genoemd, bestaat grotendeels uit natriumchloride. Ook is er een beetje jodium aan toegevoegd. Je hebt ook natuurzouten. Aan deze zouten is geen jodium toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan zeezout, Himalayazout en koosjer zout. De derde variant zijn zouten waarbij een deel van het natriumchloride is vervangen door kaliumchloride. 

Welke zoutsoort is gezond?
Zout is niet per se ongezond. Het probleem is dat veel mensen te veel zout consumeren. De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 8,5 gram zout per dag, terwijl dit eigenlijk maximaal 6 gram zou moeten zijn. Een te hoge zoutconsumptie leidt tot een hogere bloeddruk en verhoogd risico op hart- en vaatziekten en schade aan de nieren. Zouten met kaliumchloride verlagen de bloeddruk, dus in die zin is deze zoutsoort de betere keuze. Echter is het niet voor iedereen een geschikt alternatief. Mensen met slechte nieren of mensen die ontstekingsremmers slikken kunnen beter geen kaliumhoudend zout consumeren. Het allerbest is om simpelweg niet te veel zout te eten. 

De keus voor natuurzouten
Over natuurzouten wordt vaak beweerd dat ze gezonder zijn dan tafelzout, maar dit is een fabel. Toch kan er wel een reden zijn om voor natuurzouten boven tafelzout te verkiezen. Natuurzouten hebben namelijk een eigenzinnige smaak. Veel koks gebruiken natuurzouten voor het bereiden van verschillende gerechten. Koosjer zout wordt veel gebruikt voor het bereiden van vlees en Himalayazout, uit de zoutmijnen in Pakistan, gebruikt men als vervanging voor keukenzout. Zelf een keer natuurzouten uitproberen? Plaats een bestelling in de webshop van Vehgroshop.

 

https://www.vehgroshop.nl/