HV Corbulo
Image default
Zakelijk

Wat je moet weten over kartonnen dozen

Ze zijn niet meer weg te denken uit de verpakking: kartonnen dozen. Ze beschermen de goederen tijdens het transport van A naar B en zorgen voor orde in het magazijn. Dozen zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, maar niet alle dozen zijn hetzelfde. 

Aan welke eisen moeten kartonnen dozen voldoen?

Een kubus met acht hoeken, meestal gemaakt van bruin of wit golfkarton – dat zijn kartonnen dozen. Hoe eenvoudig het ook klinkt, dozen moeten tijdens het transport of de opslag verschillende taken vervullen. Zo beschermen ze de verpakte goederen tegen stoten, druk, vuil en vocht. Bij verzending moet het karton efficiënt zijn en een snelle verpakking mogelijk maken. Bovendien maakt het een eerste indruk op de ontvanger en kan het, vooral in het geval van bedrukte dozen – wat overigens ook mogelijk is bij de Dozenhal – ervoor zorgen dat uw bedrijf wordt onthouden. 

Grote voorraad dozen

U kiest maat en kwaliteit afhankelijk van de verpakte goederen: hoe zwaarder, hoe stabieler de doos moet zijn. Als de goederen bijvoorbeeld scherpe of puntige randen hebben, moet hier ook rekening mee worden gehouden. Het beoogde gebruik is ook bepalend voor de eisen waaraan de doos moet voldoen. Voor de individuele verzending is het belangrijk dat het bestand is tegen druk en stoten van binnen en buiten. 

Waar worden kartonnen dozen van gemaakt?

Aan het begin van een doos staat het golfkarton waarvan de doos is gemaakt. Golfkarton is een klein wonder op zich. Door het golfkarton wordt de statica van het materiaal verbeterd en de belastbaarheid aanzienlijk verhoogd. Er zijn verschillende soorten golfkarton: micro-, fijne of grove golfkarton. Terwijl de grove golf voor een goede vulling zorgt, beschermt de fijne golf tegen mechanische belasting. 

Welke soorten kartonnen dozen zijn beschikbaar?

Het brede assortiment dozen is niet alleen beschikbaar in vele verschillende soorten kwaliteit. Ook welke doos er uiteindelijk van gemaakt wordt, kan heel verschillend zijn. De FEFCO-code, die de verschillende ontwerpen van de dozen beschrijft, is de internationale leidraad geworden voor de categorisering van verzendverpakkingen.

De professionals van de Dozenhal zijn graag bereid u van extra informatie te voorzien. Wilt u direct bestellen? Dat kan via de website: www.dozenhal.nl.