Bij werkzaamheden met hijs- en hefmiddelen is het belangrijk om de zaken op orde te hebben. Dit geldt voor hijswerktuigen en hijs- en hefgereedschappen. Een gecertificeerd keurbedrijf helpt u hierbij. Deze hulp is vaak erg welkom bij bedrijven. Er zijn namelijk vele overheidseisen met betrekking tot de keuring van deze hijs- en hefmiddelen. Deze keuring door een gecertificeerde keurmeester laten doen heeft een aantal voordelen. Het bedrijf is er namelijk zeker van dat de middelen aan specifieke keuringseisen voldoen. Bovendien ontvangen de producten een erkend keurmerk. Dit zorgt voor zekerheid bij onverwacht inspecties. Maar hoe gaat een keuring van bepaalde hijsmiddelen in zijn werk?
De keuring van een loopkraanEen loopkraan is ideaal voor het hijsen van lasten tot 100 ton. Met andere woorden, deze kraan is uitermate geschikt voor extreem zware klussen. Loopkranen worden meestal elektrisch aangedreven en hebben verschillende liggers. Tevens zijn er twee varianten. Deze heten bovenloopkranen en onderhandkranen. We raden aan deze elk jaar te keuren, ongeacht het type. Tijdens de keuring van de loopkraan wordt de complete installatie bekeken en beproefd. Hierin leggen keurmeesters de kraan toestand van de kraan vast. Tijdens de beproeving wordt de kraan maximaal belast om de sterkte te waarborgen. Een ervaren keuringsmeester voert dit ten aller tijde zelf uit. In het beste geval is deze ook gecertificeerd bij het EKH.
De keuring van een wandzwenkkraanEen wandzwenkkraan wordt zoals de naam al zegt aan de muur geplaatst. Als gevolg is de maximale draaicirkel 180 graden. De voordelen van deze kraan zijn het besparen van tijd en efficiënter werken van medewerkers. Deze wandzwenkkraan is geschikt ter ondersteuning bij het beladen van machines. Een andere functie is het plaatsten van werkstukken op de juiste plek. Om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen is regelmatig keuren belangrijk. Ook hierbij is een jaarlijkse keuring aan te raden. Tijdens de keuring bekijkt de keuringsmeester alle bestaande papieren. Bovendien kan de keuringsmeester vragen naar de ervaring van de medewerkers met de machine. Dit identificeert aandachtspunten . Als er geen grote gebreken zijn krijgt de kraan een sticker. Zo niet, dan bespreken de partijen de correcte reparaties aan de wandzwenkkraan. Het is essentieel om deze keuring door een deskundige te laten uitvoeren. De werkgever is namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkplek en goede arbeidsomstandigheden.
De keuring van een portaalkraanEen portaalkraan verplaatst zware lasten van A naar B op de werkvloer. Dit is niet uitsluitend binnen. Bij elke kraan, dus ook de portaalkraan, is jaarlijks keuring belangrijk. Ze dienen onderworpen te worden aan de gehele mechanische keuring en beproeving tijdens elke keuring. Hierbij wordt voornamelijk nagegaan of de kraan deugdelijk is geconstrueerd. Bovendien is een CE-markering mogelijk. Dan voldoet de portaalkraan aan alle Europese richtlijnen. Hierbij wordt tevens een risicoanalyse uitgevoerd. Niet alleen de keuring maar ook het onderhoud is bij deze machine essentieel. |