HV Corbulo
Image default
Energie

Zonnepanelen leggen op je dak. Wat moet je weten?

In tijden waarin gas en elektra kosten de pan uit rijzen wordt het leggen van zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Het lijkt een goede investering waarmee je ook daadwerkelijk direct verschil kunt creëren op de elektra afrekening. Maar wat moet je weten voordat je start met het leggen van zonnepanelen? En waar moet je rekening mee houden om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen?

Maak een plan!

Een legplan zal je helpen om een uiteindelijke keuze te maken omtrent waar en hoeveel zonnepanelen je het beste kunt plaatsen. In een legplan staat beschreven op welke kant van het dak je het beste de zonnepanelen kunt plaatsen, wat de stand is van de zon en de schaduw bij jouw dak, hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en of dat je ‘indakpanelen’ of ‘opbouw’ panelen wenst. 

Zonnepanelen die op het zuiden liggen brengen het meeste op. Hier hebben de zonnepanelen de meeste zonuren. Maar toch is het soms beter om voor een andere kant van het dak te kiezen, om voor meer opbrengst te zorgen. Dit doordat er bijvoorbeeld meer schaduw kan zijn op de zuid kant of dat er obstakels zoals schoorstenen in de weg staan. 

Daarnaast is het goed om te weten dat zonnepanelen slechter presteren naarmate ze heet worden. Het is daarom van belang dat de zonnepanelen enkele centimeters van het dak af liggen, zodat de luchtstroom die achter de panelen doorkomt kan zorgen voor koeling. ‘Indak’ zonnepanelen worden steeds populairder omdat velen dit qua aanzicht mooier vinden dan de ‘opbouw’ panelen. Echter is een groot nadeel hiervan dat de ‘indak’ zonnepanelen een lagere opbrengst hebben dan ‘opbouw’panelen, omdat de ‘indak’ panelen minder goed hun warmte kwijt kunnen. 

Ook de binnenkant mag niet vergeten worden.

Zodra is bepaald hoeveel, waar en welke zonnepanelen er geplaatst gaan worden is het ook erg belangrijk om na te denken over de aansluiting hiervan. Het is dan ook niet verstandig om te besparen op de omvormer en bekabeling van de zonnepanelen. Er moet in de meterkast een extra groep gemaakt worden om de zonnepanelen en omvormer op aan te sluiten. Het is daarom van belang dat de zonnepanelen door een erkend installateur of elektricien aangesloten worden in de meterkast, zodat dit geen invloed kan hebben op andere elektrische aansluitingen.

Daarnaast is het van belang dat de zonnepanelen ook geaard worden. Het aarden van de zonnepanelen is om te voorkomen dat er schade ontstaat bij (in)directe blikseminslag. Aarding is niet alleen van belang voor onweer, maar zorgt ook voor extra bescherming tegen elektrische schokken voor mensen die op het dak aan het werk zijn. 

Brand die veroorzaakt wordt door zonnepanelen is vrij uitzonderlijk en ook de kans op blikseminslag door zonnepanelen op je dak is niet groot, maar het is wel mogelijk om je zonnepanelen extra tegen bliksemschade te beveiligen. Bij bliksembeveiliging van zonnepanelen wordt vooraf een risicoanalyse gemaakt om te bekijken of een bliksembeveiligingsinstallatie nodig is en zo ja, wat voor een. 

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging/zonnepanelen