HV Corbulo
Image default
Dienstverlening

afvalwaterzuivering in Nederland

Afvalwaterbehandeling is iets wat in vele industrieën voorkomt. Dit proces wordt ook wel afvalwaterzuivering genoemd. Tijdens de werkzaamheden die verricht worden in deze industrieën verzamelt zich afvalwater dat niet mag worden geloosd in het riool, zonder dat dit eerst goed gereinigd wordt. Beeld je eens in dat lijmresten en verfresten zich nog in het afvalwater bevinden. Dit kan erg schadelijk zijn. Om aan de emissie-eisen te voldoen en om ons milieu zo min mogelijk te vervuilen, is het van groot belang dat wij doen aan afvalwaterzuivering. Gelukkig zijn er bedrijven die zich richten op dit specifieke doel.

Wat is afvalwaterbehandeling?

Dat het water gezuiverd wordt bij afvalwaterzuivering is bekend, maar welke voorstelling kun je daarbij maken? Het afvalwater van bedrijven en huishoudens wordt gezuiverd voordat dit wordt afgevoerd door ons rioleringssysteem. Biologische afvalwaterbehandeling is een proces waarbij alle schadelijke stoffen uit het water worden gefilterd. Deze afvalstoffen kunnen chemisch of organisch van aard zijn.

Als wij het hebben over organische afvalstoffen, dan moet u denken aan voedselresten en tuinafval. Chemische afvalstoffen die zijn veel schadelijker dan organische afvalstoffen en kunnen daardoor een probleem vormen voor ons milieu. En als wij ons milieu overbelasten en het aan onze omgeving overlaten om zelf de afvalstoffen af te breken, dan zal dit leiden tot te veel nadelige gevolgen.

Hoe gaat afvalwaterbehandeling eraan toe?

Afvalwater kan in een batch vrijkomen, maar dit dan ook continu zijn. Aan de hand van de stroom zal de afvalwaterbehandeling hierop ingesteld worden. Bij een stroom dat in batches vrijkomt, wordt er vaker gebruik gemaakt van poeder zuiveringsproducten. Bij zuivering van een continue stroom wordt er vaak van vloeibare zuiveringsproducten gebruik gemaakt.

Ook het scheiden van het verzameld vuil kan verschillen aan de hand van de stroom van het afvalwater. Bij afvalwater dat in batches stroomt kan er gebruik worden gemaakt van een kamer-filterpers en bij een continue stroom kan er een bandfilter worden gebruikt.

Er is ook een andere vorm van afvalwaterbehandeling. Deze wordt afvalwaterrecycling genoemd. Dit komt onder andere voor bij plasticrecycling. Dit is een proces waarbij het water dat gebruikt wordt om het plastic te reinigen, opnieuw wordt gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Minigraver huren: zoek het juiste verhuurbedrijf

Op zoek naar liefde? Search4love helpt je erbij!

Glazenwasserij in Rotterdam