HV Corbulo
Image default
Aanbiedingen

Constructielijm: de sterke bondgenoot voor jouw klusprojecten

Ben je een ervaren bouwvakker of een enthousiaste doe-het-zelver? Dan ben je vast al eens constructielijm tegengekomen. Deze krachtige lijm is ontwikkeld om materialen permanent aan elkaar te bevestigen zonder dat je schroeven, spijkers of klemmen nodig hebt. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van constructielijm, wanneer moet je het gebruiken en wat onderscheidt het van andere lijmtypes? In deze blogpost ontdek je alles wat je moet weten over constructielijm.

De pluspunten van constructielijm
Constructielijm biedt tal van voordelen ten opzichte van andere lijmen. Ten eerste is het zeer krachtig en hecht het snel aan de meeste materialen, zoals hout, metaal, kunststof en steen. Dit maakt het de perfecte keuze voor projecten waarbij je sterke en duurzame verbindingen nodig hebt, zoals bij het maken van meubels of het leggen van vloeren. Daarnaast is constructielijm bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Dit maakt het geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan het gebruikt worden voor het verlijmen van materialen die aan vocht worden blootgesteld, zoals tegels in de badkamer.

Bovendien is constructielijm makkelijk aan te brengen en te gebruiken. Je hoeft enkel de lijm op de oppervlakken aan te brengen en ze stevig tegen elkaar te drukken. Dit maakt het gebruik van klemmen, schroeven of spijkers overbodig, waardoor je tijd en moeite bespaart.

De minpunten van constructielijm
Hoewel constructielijm veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het lastig om de verbinding te herstellen of te verwijderen nadat de lijm is uitgehard. Dit kan problematisch zijn als je later nog aan het project wilt werken of als er een fout is gemaakt bij het verlijmen. Werk dus nauwkeurig of schakel een professional in voor het werken met constructielijm. Een ander nadeel is dat de lijm soms niet goed werkt op bepaalde materialen, zoals polyethyleen, polypropyleen en teflon. Dit komt doordat deze materialen een lage oppervlakte-energie hebben, waardoor de lijm niet goed aan het oppervlak hecht. Denk dus goed na over het materiaal dat je wilt verlijmen.

Wanneer is constructielijm de beste keuze?
Constructielijm is geschikt voor een breed scala aan projecten, maar het is vooral handig wanneer je een sterke, permanente verbinding nodig hebt tussen materialen die moeilijk te verbinden zijn met traditionele methoden. Denk bijvoorbeeld aan het verlijmen van laminaatvloeren, het bouwen van meubels, het monteren van houten balken en het bevestigen van metalen onderdelen. Voor meer informatie over constructielijm en de verschillen tussen verschillende lijmsoorten kun je het beste terecht bij een gespecialiseerde winkel, zoals een bouwmarkt of een lijm- en kitwinkel zoals kittenenlijmen.  Hier vind je gegarandeerd de informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.