HV Corbulo
Image default
Aanbiedingen

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed door je zorgverzekering?

In sommige gevallen kun je je ooglidcorrectie vergoed krijgen vanuit je basisverzekering. Je kunt een ooglidcorrectie nemen als je oogleden zodanig hangen dat je er last van hebt. Dit kan je bovenooglid zijn, maar ook je wallen en onderoogleden. Het kan een cosmetische ingreep of medisch noodzakelijke ingreep zijn. Hier lees je wanneer een ooglidcorrectie door je verzekeraar vergoed kan worden.

Cosmetische ingreep

Een cosmetische ooglidcorrectie wordt gedaan om er beter uit te zien. Dit wordt niet vergoed door de verzekering. Denk hierbij aan een correctie aan wallen of een licht hangend ooglid.

Medisch noodzakelijke ingrepen

Als er sprake is van ernstige gezichtsveldbeperking, kun je een ooglidcorrectie vergoed krijgen van de verzekering. Onder ernstige gezichtsveldbeperking wordt verstaan dat de onderrand van je bovenste ooglid bij ontspannen en recht vooruitkijken 1 mm of minder boven het centrum van je pupil hangt. Een andere reden van medisch noodzakelijke ooglidcorrectie is als er sprake is van verlamming of verslapping van bovenoogleden door een geboorteafwijking of aangeboren chronische ziekte. 

Het is dan wel belangrijk om te controleren dat je zorgverzekeraar een contract heeft met de praktijk waar je je ooglidcorrectie laat uitvoeren. Als dit niet het geval is moet je namelijk wel een deel zelf betalen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen voor een ooglidcorrectie. Wel moet je eigen risico betalen. Het bedrag wat je nog aan eigen risico hebt staan, wordt dus eerst gebruikt en de rest wordt door de zorgverzekeraar betaald. Binnen de vergoeding vallen het consult met de oogarts of plastische chirurg, de ingreep zelf en de nacontrole. 

Aanvullende verzekering

Sommige zorgverzekeraars vergoeden(gedeeltelijk) een ooglidcorrectie met een aanvullende verzekering. Hier zijn dan wel een paar eisen voor. Er moet ook sprake van een medische noodzaak zijn, maar de eisen zijn minder strikt dan de voor de vergoeding uit de basisverzekering. Je hoeft dan ook geen eigen risico te betalen. Wat de eisen precies zijn, is bij elke zorgverzekeraar verschillend.

 

https://ooglid.nl/