HV Corbulo
Image default
Eten en drinken

Wat zijn weckpotjes ook alweer?

Iedereen heeft ze wel in de kast staan, de bekende glazen weckpotjes worden wereldwijd in veel gezinnen gebruikt op veel verschillende manieren. Doordat de potjes bekend staan om het goedhouden van de inhoud en de originele uitstraling zijn ze ontzettend populair, het feit dat ze voor veel verschillende dingen te gebruiken zijn zorgt er ook voor dat je de potten overal waar je bent tegenkomt. Maar wat is het nou precies? en waarvoor worden ze gebruikt?

De weckpotjes

Even wat achtergrond informatie over de potten om een goed idee te krijgen van waar het vandaan komt. De naam van de weckpot komt van de wecktechniek waar ze door gemaakt worden. Deze techniek werd ergens tussen 1750 en 1840 uitgevonden door een Fransman, nadat bleek dat het voedsel na acht maanden nog goed was bood hij het aan de Franse regering aan en werd het gebruikt om voedsel te bewaren voor het leger. De populaire potjes hebben hun bekendheid te danken aan de glazen vuurbestendige pot zelf waardoor je makkelijk de inhoudt kunt bekijken, ze zijn er in alle soorten en maten en ook doordat ze makkelijk te openen en dicht te doen zijn is de pot erg populair.

Wat heb je eraan?

Je zult ze zelf ook wel hebben en sommige van de volgende genoemde gebruiksmanieren zal je dan ook herkennen, maar er zijn ook veel unieke manieren om deze pot te gebruiken. De pot werd en wordt van vroeger uit vaak gebruikt om eten in te bewaren, producten zoals suiker, zout, noten of zoetwaren kunnen lang goed blijven in deze potten. Verschillende bedrijven leveren om milieu redenen hun producten direct in deze potten, de weckpotten hebben dan statiegeld en worden recyclet waardoor er minder plastic hoeft worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Naast het goed houden van het voedsel kan het ook gebruikt worden om eten te serveren, denk dan aan salades of desserts zoals cupcakes. De pot zorgt er bij deze gerechten voor dat het er leuk en origineel uit ziet. Ook zijn er verschillende recepten waarbij het gerecht in de weckpot wordt gebakken, dit kunnen pizza’s taarten of pasteitjes zijn. Vaak zorgt ook bij deze de pot ervoor dat het hele gerecht een originele uitstraling krijgt, door de glazen wand is het ook mogelijk om de zijkant van het gerecht te zien en kun je zelfs zien wat er in zit. Heb ik je overtuigd en wil je weckpotjes? Er zijn in Nederland enorm veel winkels waar je deze potten kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Action of de blokker, maar ook online zijn ze overal te vinden.