HV Corbulo
Image default
Woningen

Een nieuwe groepenkast plaatsen. Wat moet je weten?

Ben je aan het verbouwen en is een nieuwe groepenkast geen overbodige luxe? Of is je huidige groepenkast simpelweg toe aan vervanging? Dan zijn er enkele punten waar je vooraf rekening mee dient te houden. Het slaan van een aardpen is één van die dingen. 

Het slaan van een aardpen 

Het slaan van een aardpen is een ingewikkeld klusje en dient uitgevoerd te worden door een specialist. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen wanneer je een aardpen gaat slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie en de grond rondom je huis. 

De diepte van de aardpen is afhankelijk van onder andere de locatie en de grond van- en rondom het huis. Met deze gegevens kan een specialist gemakkelijk berekenen hoe diep de aardpen geplaatst moet worden. Mocht je het alsnog liever zelf doen, laat je dan altijd informeren door een specialist of elektricien met verstand van zaken. 

Hoe gaat het slaan van een aardpen in zijn werk?

‘Een fluitje van een cent’, zullen vele elektriciens antwoorden wanneer je ze vraagt of het lastig is om een aardpen te slaan. Doordat zij over de juiste kennis en materialen beschikken kunnen elektriciens op een snelle en veilige manier een aardpen slaan. 

Er moet aan verschillende eisen worden voldaan, zoals dat de aardelektrode op een bepaalde diepte in de grond geplaatst moet worden. Dit is zoals eerder benoemd onder andere afhankelijk van de locatie en de grond van het huis. De elektricien weet precies waar hij op moet letten. Mocht de aardelektrode niet diep genoeg in de grond zitten, dan voldoet deze niet aan de eisen en moet deze opnieuw geplaatst worden. 

Zodra de aardelektrode op de juiste plek in de grond zit, wordt er middels een vertinde koperdraad een weg gebaand naar de meterkast. Ook deze werkzaamheden moeten uitgevoerd worden door een specialist omdat je mogelijk circuitweerstand tegenkomt en er zo secuur mogelijk gewerkt moet worden. Zodra de koperdraad is gekoppeld in de meterkast, wordt de weerstand gemeten middels een aardweerstand meter. Als hier de juiste spanning op blijkt te staan is het allemaal in orde en is de aardpen succesvol geplaatst en aangesloten.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan