HV Corbulo
Image default
Woning en Tuin

Maak jouw tuin klaar voor de zomer

De aanschaf van tuinmeubels is iets dat het beste voor de zomer gebeurt is. Gedurende de zomer wordt er voornamelijk gebruik van gemaakt. Je bent niet klaar voor de zomer met een stapel plastic tuinstoelen, die zitten vast lekker voor een kwartiertje maar daarna verlang je toch meer naar een loungeset. Genieten in de zon of van een mooie zomeravond gaat het beste op comfortabele meubels. Als het aankomt op zitten zijn stoelen rond een eettafel buiten ook een mooie aanwinst die de tijd in de tuin doen toenemen. Een buitenbar met krukken is ook een van de zaken die zitten in de tuin plezierigere maken. 

 

Het beste moment om dit meubilair aan te schaffen is in de winter of het najaar. Gezien de levertijd van meubels weet je dan zeker dat ze er zijn wanneer je je eerste tuinfeestje of barbeque zou willen hebben. Mocht het project pas in het najaar afkomen dan moet je wellicht een aantal maanden wachten alvorens ervan te kunnen genieten.  

 

In de schaduw zitten 

Een parasol of zonnescherm mag niet ontbreken op het moment dat de zomer aanbreekt. Het lijkt iets vanzelfsprekend maar wanneer dit ontbreekt wordt de tuin meteen onleefbaar op dagen dat de zonkracht hoog is en temperatuur rond een graad of vijfentwintig of hoger uitpakt. 

Het beste is om jezelf in staat te stellen om de hele tuin in de schaduw te kunnen krijgen voor wanneer het meeste van de tuin in de zon ligt. Een tuin op het noorden hebben maakt dit het makkelijkst, alleen nooit zon hebben is dan ook weer niet gewenst in een zomerse tuin. 

 

De tuin afbakenen 

Mocht de tuin er treurig bij liggen voordat de zomer begint dan is een voorjaarsschoonmaak aan te bevelen. Dat kan neerkomen op het rechtleggen van het terras, onkruid wieden, nieuwe meubels, maar misschien ook wanneer ongewenst groen aan de rand van de tuin uit de grond gehaald is een schutting in de tuin. Schuttingen zijn ideaal om snel privacy te doen ontstaan in onze achtertuin. Bovendien kunnen ze er erg goed uit zien wanneer er wat werk in gaat zitten. 

 

Wat betreft het uiterlijk van de schutting is de keuze van het hout erg belangrijk, de kleur en structuur maken de schutting. Het is afhankelijk van de situatie wat het beste staat. Daarnaast kan de klassieke afwisseling van planken aan beide zijden van de verticale palen misschien een keertje vervangen worden door een gevlochten schutting of louvre schutting omdat deze een speciale sfeer met zich meebrengen. 

 

Het samenstellen van de ideale buitenruimte 

Het proces om de achtertuin klaar te maken voor de zomer begint dus al vroeg in het jaar. Om te zorgen dat alle elementen die gedurende het voorjaar in de tuin geplaatst of gemaakt worden goed samen gaan is het verstandig met een goed uitgedacht ontwerp aan de slag te gaan. Stel je hebt besloten dat er nieuwe tuinmeubilair gaat komen, je de tuin wilt afscheiden van die van de buren door een schutting en er een grote parasol moet komen, dan zou het zonde zijn wanneer dit allemaal met elkaar vloekt. Denk er goed over na en laat bijvoorbeeld expres veel hetzelfde hout terugkomen, of dat er een bepaald kleurenpalet is dat alles samen brengt.