Waarvoor een Mac Mini gebruiken?

Een Mac Mini is een minder bekend product van Apple onder het algemene publiek. Wij vinden dat daar verandering in moet komen! Een Mac Mini is zo klein en compact en werkt ondanks zijn geringe afmetingen zeer prettig zoals je van Apple bent gewend. Wij zullen je in dit artikel meenemen voor welke gebruikstoepassingen een Mac Mini zoal gebruikt kan worden. Zodat je straks zelf goed kan beoordelen of een Mac Mini interessant voor jou is. En zo ja, welk model je het beste zou kunnen aanschaffen. Laten we beginnen!

Wat is een Mac Mini?

Een Mac Mini is een zeer kleine, compacte desktop computer van Apple. Het eerste model werd hiervan al in 2005 uitgebracht. De software die is uitgerust op de Mac Mini, het besturingssysteem is Mac OS. Dit besturingssysteem is gelijk aan die van de MacBooks en iMacs. De Mac Mini is gemaakt voor mensen die graag een kleine, strak vormgegeven Mac computer wensen. Welke de dagelijkse werkzaamheden zeer goed kan uitvoeren! Echter is een Mac Mini in tegenstelling tot de krachtigere Mac Pro of MacBook Pro Touch Bars een stuk minder geschikt voor zwaar grafisch of processor matig gebruik. Een Mac Mini past in ieder interieur of op elk bureau. De afmetingen zijn gering. Namelijk 19,7×19,7×3,6cm. Dit maakt het een van de kleinste desktop computers die je kunt kopen. Er zitten veel verschillende uitgangen en connectiviteit op de Mac Mini. Van vier USB-C poorten met Thunderbolt 3 ondersteuning, tot Bluetooth 5 en een DisplayPort. Het is een van de meest stille desktops die je maar kunt vinden. In gebruik telt het kleine apparaat maar een geluidsniveau van 4 DB. Dit is praktisch niet hoorbaar. Waar de Mac Mini voorheen werd uitgerust met een harde schijf, is deze sinds 2018 alleen nog met PCle- gebaseerd flashgeheugen verkrijgbaar. Deze techniek is hetzelfde zoals bij computers die werken met een solid state drive. Er wordt ten opzichte van een harde schijf, hierbij geen RAM-geheugen gebruikt, waardoor de computer snel en prettig in gebruik blijft werken. 

Welke soorten Mac Mini’s zijn er te koop?

Er zijn verschillende soorten Mac Mini’s in omloop. Binnen een modeljaar, kun je kiezen uit verschillende opties, zoals de ingebouwde processorkracht (rekenkracht van de computer), kloksnelheid (topprestatie van een computer), werkgeheugen (het brein van een computer, welke de taken kan uitvoeren), en opslaggeheugen( voor documenten, foto’s video’s en dergelijke). Hierbij kan worden genoemd dat hoe krachtiger het RAM geheugen en processorkracht is, des te duurder de Mac Mini zal zijn. Koop een Mac Mini die voldoet aan je gebruikerswensen. Beter teveel aan kracht dan te weinig en erachter komen dat de Mac Mini de programma’s minder fijn draait dan jij wenst. Wanneer je naast standaard toepassingen zoals internetten & mailen, foto’s, muziek of video’s wil bewerken, een hogere processorkracht en RAM geheugen aanbevolen. Wanneer je hier niet veel gebruik van zal maken, zullen de instapmodellen voldoen. Kijk goed naar de specificaties en denk na wat het meest past bij de werkzaamheden die jij uitvoert.

Refurbished Mac Mini kopen

Naast nieuwe Mac Minis, kun je deze ook refurbished kopen. Refurbished houdt in dat het om een tweedehands Mac Mini gaat die is opgeknapt. Het product is volledig gecontroleerd op een correcte werking en wordt verkocht met twee jaar garantie. Ten opzichte van een nieuw model, is een refurbished Mac mini goedkoper en voorzien van iets oudere hardware. Wat inhoudt dat de prestaties net iets minder krachtig zullen zijn, maar ook voor een stuk minder geld. Het loont om een Mac Mini refurbished te kopen, hiermee bespaar je al gauw honderd euro ten opzichte van de nieuwprijs.  Het assortiment wisselt per aanbieder. Doorgaans vind je er Mac Mini’s die één of twee generaties ouder is dan het laatst uitgebrachte model. 

Is na het lezen van dit artikel je verlangen naar een Mac Mini aangewakkerd? Of kom je toch tot de conclusie dat een MacBook of iMac beter bij je past? Als je een fijne, compacte Mac wil, zonder daarbij vast te zitten aan een Apple beeldscherm, is de Mac Mini voor jou een zeer geschikte keuze!