HV Corbulo
Image default
Huishoudelijk

Hoe maak je je badkamer duurzamer?

Iedere persoon in Nederland gebruikt gemiddeld meer dan 50.000 liter water per jaar. Een groot deel daarvan wordt vanzelfsprekend in de badkamer verbruikt. Door vaak en lang te douchen gebruiken we meer water dan nodig is. Niet alleen wordt er in de badkamer veel water verbruikt ook wat stroomverbruik betreft scoort de badkamer hoog, zelfs als het een kleine badkamer is. Maar daar kun je gelukkig iets aan doen door een aantal eenvoudige stappen naar duurzaamheid te zetten. Die eerste stappen kun je al zetten zonder grote investeringen te moeten doen. Sta je op het punt om jouw badkamer te verbouwen? Dan hebben we ook een paar goede tips voor je.

Bespaar op het energieverbruik van je badkamer

De eerste stap op weg naar een duurzame badkamer is om ervoor te zorgen dat je minder water en stroom verbruikt. Heb je er weleens op gelet hoeveel water je daadwerkelijk verbruikt tijdens het douchen? Door minder warm water te gebruiken heb je vanzelfsprekend ook minder energie nodig. Als je daarbij ook nog zorgt dat je niet zo lang doucht, of tijdens het inzepen de kraan uitzet, bespaar je ook op de hoeveelheid water die je gebruikt. Zo wordt jouw badkamer al een stuk duurzamer en je bespaart op je energierekening. Door in andere ruimtes zoals de woonkamer en keuken de verwarming een graadje lager in te stellen en meer groen in huis te halen bespaar je nog meer en is de lucht die je inademt van veel betere kwaliteit.

De badkamer duurzamer maken tijdens een verbouwing

De verbouwing van jouw badkamer is het juiste moment om voor meer duurzaamheid te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een douche-wtw in de afvoer van de douche te plaatsen. Met dit apparaat kun je het koude water verwarmen met de restwarmte van het wegstromende water. Heeft jouw badkamer een raam in een buitenwand? Laat dan minstens een raam met dubbelglas plaatsen dat open kan zodat je op een natuurlijke manier kunt ventileren. Zorg er ook voor dat de buitenmuur degelijk geïsoleerd is om de warmte binnen te houden. Je zult verstelt staan hoeveel je met goede isolatie kunt besparen.

Het verwarmen van een duurzame badkamer

Tijdens de verbouwing kies je natuurlijk ook een nieuw verwarmingssysteem voor jouw badkamer. De beste keuze om deze ruimte optimaal te verwarmen is een vloerverwarming in combinatie met een infraroodpaneel of verwarmingsradiator. Mocht jouw badkamer geen raam hebben dan is het zeer verstandig een goed functionerend ventilatiesysteem in te bouwen om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Door gebruik te maken van een tijdschakelaar of sensor voorkom je bovendien dat deze ventilator onnodige energie verbruikt.

 

Met deze tips kun je een begin maken om duurzamer van je badkamer gebruik te maken en vergeet niet om schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten te gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn. Tenslotte zijn deze artikelen minder schadelijk voor het milieu en dat is toch waar het bij duurzaamheid om draait. Als je dan ook nog kiest voor producten waarvan de verpakkingen gemaakt zijn van gerecyclede materialen dan ben je helemaal duurzaam bezig.