HV Corbulo
Image default
Woning en Tuin

Verstopte leidingen: oorzaken en oplossingen

Stroomt het water in de douche niet meer goed weg? Of loopt het water niet meer door in de WC? Dan heb je waarschijnlijk last van een verstopte leiding. Dit is een veelvoorkomend probleem en het kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het mogelijk om de verstopping zelf op te lossen, maar soms is het toch echt noodzakelijk om een rioolservice in te schakelen. Wanneer dit het geval is, kan je het beste contact opnemen met een rioolservice bij jou in de buurt. In de buurt van Dordrecht is de Goossens rioolservice Dordrecht 24/7 beschikbaar.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van een verstopte afvoerleiding. Meestal is het echter het geval dat er materialen en stoffen in de afvoerleiding terecht komen die daar niet thuishoren. Bij een wc kunnen dit bijvoorbeeld etensresten of te veel wc papier zijn. In het doucheputje kunnen bijvoorbeeld haren vast komen te zitten. Het kan ook het geval zijn dat resten van zeep of vuil zich op gaan hopen. Hierdoor kan het water niet meer goed weglopen door de afvoerleiding. Het resultaat is dat er water blijft staan, of dat het vuile water weer terug omhoog komt.

Voorkom verstoppingen

Verstopte afvoerleidingen zijn in sommige gevallen te voorkomen. Hierbij is het vooral belangrijk om regelmatig de leidingen en het afvoerputje schoon te maken en na te kijken. Daarnaast is het belangrijk om niks door de afvoer heen te spoelen wat daar niet thuishoort. Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat er vettige etensresten door de wc gespoeld worden. Hierdoor ontstaan er snel verstoppingen en kunnen de leidingen beschadigd raken. Ook vochtig wc-papier of schoonmaakdoekjes kunnen soms niet door de wc gespoeld worden. Controleer bij dit soort producten dus eerst de verpakking.

Oplossingen

Bij een verstopte leiding in de wc of douche wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden. Het is soms mogelijk om het probleem zelf op te lossen. Als er bijvoorbeeld een groot stuk vuil zichtbaar is in de afvoer, kan je deze zelf verwijderen. Als je de verstopping niet kan zien, kan je ook een ontstoppingsmiddel of een ontstopper gebruiken. Als je twijfelt of als het zelf niet lukt, wordt het aangeraden om een ontstoppingsdienst of een rioolservice in te schakelen. Deze zullen op een professionele manier de verstopte leidingen reinigen. Een professionele service kan tevens problemen met de leidingen vaststellen waardoor toekomstige problemen voorkomen kunnen worden.