HV Corbulo
Industrie

Een aambeeld kopen: voor welke prijs en wat zijn de aandachtspunten?

Over welke vorm moet het aambeeld precies beschikken?

In principe werkt elke vorm hier. In principe kan ik op een eenvoudige stalen plaat smeden. Om te beginnen is een stuk van een spoorlijn voldoende. Maar om een goed aambeeld te kopen, moet ik enkele punten overwegen!

Persoonlijk werk ik liever aan mijn aambeeld met de Zuid-Duitse vorm. Hier heb ik de ronde hoorn, de vierkante hoorn en het aambeeld, die ik regelmatig nodig heb. Het verontrustende, of verontrustende aambeeld, aan de andere kant, heb ik maar zelden nodig.

 

De meestvoorkomende kenmerken en type aambeelden voor in de smederij

Hoe zwaar moet mijn aambeeld zijn ? 

Het principe “Veel helpt veel” is hier van toepassing. Dit betekent dat hoe zwaarder het aambeeld is, hoe beter ik het kan smeden. De minimummaat die ik persoonlijk zou nastreven is ongeveer 30 kg. Je moet daar niet onder gaan als je redelijk wilt smeden.

Natuurlijk kan ik ook vrij goed werken op een klein aambeeld als ik het goed aansluit op de basis. Het belangrijkste hier is dat het niet meer kan worden verplaatst. Het is beter om te beginnen met een aambeeldgewicht vanaf ongeveer 50 kg.
Als ik het aambeeld later moet verplaatsen/dragen, kan meer dan 100 kg nogal wat zijn. Als het op zijn plaats kan blijven, kan het zo groot mogelijk zijn.

Waar kan ik terecht voor een tweedehands aambeeld?

Er zijn vele manieren om een tweedehands aambeeld te kopen.
In het volgende heb ik er een aantal opgesomd, waarvan ik er al een aantal heb gevonden. 

  • Veilingen en bedrijfsbeëindigingen: Hier vindt u wat u zoekt. Het kan de moeite waard zijn om naar de regionale pers te kijken. Hoe meer “regionaal” de krant is, hoe beter. 
  • Insolventieveilingen of douaneveilingen: Er zijn veilingkalenders op het web waar u kunt zoeken. 
  • Veilingplatforms zoals Ebay: Hier bieden bedrijven en particulieren aambeelden nieuw en gebruikt aan. 
  • Ebay-klassiekers: Er zijn hier altijd interessante aanbiedingen. Meestal zijn het gebruikte stukken van particulieren of bedrijven. Mogelijk kan ook een zoekaankondiging succes brengen. 
  • Regionale rubrieksadvertenties (online portalen of kranten): Hier heb ik mijn eerste aambeeld gekocht met 85 KG gewicht inclusief onderconstructie en veldinrichting 
  • smederijvergaderingen / messentententoonstellingen: Hier vindt u altijd een interessant aanbod. Elk jaar vindt in het eerste weekend van mei de Messermacher Messe plaats met meer dan 80 exposanten in het Klingenmuseum in Solingen. Meer dan 200 bezoekers komen hier op 2 dagen. 
  • Het kan de moeite waard zijn om gewoon met de mensen te praten en je kunt altijd een aambeeld vinden.
  • Een briefje met “Zoek aambeeld, min. 75kg” of iets dergelijks wordt aan uw rugzak of schoudertas bevestigd en u “runt” uw eigen zoekadvertentie. 
  • Forums / Sociale Media: In relevante fora, zoals het Messerforum, de Bladecomunity of het Forum SchmiededasEisen kun je geluk hebben en een aambeeld kopen dat gebruikt wordt. Via Facebook kunt u zich registreren en vragen stellen in de daarvoor bestemde groepen. 

De kosten van een aambeeld

In classifieds portalen of op Ebay kunt u ook gebruikte stukken kopen (als u een beetje geduld heeft) tegen aanvaardbare prijzen. Maar om een goede vangst te maken, ga ik hier zonder haast en met rust. Als ik absoluut het aambeeld nodig heb in het weekend na het volgende voor de smederijvergadering met mijn collega’s, dan zal ik zeker te veel betalen! 

Voor een goed gebruikt aambeeld met b.v. 100 kg gewicht/massa kan het met geluk rond de 200 € of zelfs 500 € zijn. Ik zou streven naar de 200 € tot 300 € indien mogelijk.
Een nieuw aambeeld van 100 kg kan gemakkelijk ongeveer 500 € kosten. Maar het kan ook veel meer zijn. De tendens op het internet is vaak rond de 800 € tot 1000 € voor een 100Kg aambeeld.

Voor een groot aambeeld met ca. 200 kg kunt u 1500 € (of 3000 € en meer) betalen. De aambeeldprijzen kunnen zeer sterk schommelen (ik had mijn geduld en wat geluk voor 1450 DM (omgerekend bijna 750 €).

https://123smeden.nl/pages/smeedoven