HV Corbulo
Image default
Auto's en Motoren

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam is in eerste instantie niets meer dan een videocamera in uw auto. Het wordt door de autofabrikanten niet als accessoire aangeboden. Er is nog geen specifieke wetgeving rond het gebruik ervan.

Er zijn echter veel modellen beschikbaar op het internet. De goedkoopste kosten ongeveer veertig euro. De prijs is, net als bij andere apparaten, afhankelijk van de kwaliteit van de dashboardcamera, het type stroomvoorziening en eventuele extra functies. Zo zijn er bijvoorbeeld dashcams met 4K-opname en batterijwerking.

 

U kunt de dashboardcamera op de voorruit vastmaken

Meestal wordt een dashcam met een zuignap aan de binnenzijde van de voorruit gelijmd of aan het dashboard bevestigd. Zoals bij mobiele navigatiesystemen gebeurt de stroomvoorziening via de sigarettenaansteker. De reden hiervoor is de korte levensduur van de batterij. Draadloze dashboard camera’s werken maar een uur zonder stroomtoevoer.

De meest dashcams hebben een HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat niet veel is vergeleken met de smartphonecamera. Sommige moderne apparaten hebben een hogere resolutie van 4K. Maar zelfs de lage resolutie is meestal voldoende. De kwaliteit van de video’s hangt niet alleen af van de resolutie, maar ook van de technologie van de dashcam.

 

Gegevens opslaan of niet

Video’s en, wanneer nodig, foto’s worden opgenomen op SD- of micro-SD-kaarten. In vergelijking met smartphones, waar dergelijke kaarten nu een opslagcapaciteit van 200 gigabyte als extra opslagruimte hebben, beperken de fabrikanten van dashcams de opslagcapaciteit vaak tot 32 gigabyte. 

De gegevens kunnen continu worden opgeslagen, maar alleen met de lusfunctie. In dit geval worden de opnames in een lus opgeslagen. Dit betekent dat oudere opnames worden overschreven.

Bekijk uw opties om een dashcam te kopen.

 

Gerelateerde artikelen

Tweedehands Toyota Yaris; een zeer complete en compacte hatchback

Voordelige rijlessen in Amsterdam volgen?

Goede en voordelige rijlessen bij rijles Den Haag