HV Corbulo
Image default
Gezondheid

Is algenolie gezond en welke bijwerkingen zijn er?

Algenolie is eigenlijk omega 3 voor vegetariërs, en in die hoedanigheid wordt het ook superveel verkocht aan mensen met een vega lifestyle. Maar kent algenolie bijwerkingen en wat is het eigenlijk? In dit artikel alle antwoorden daarop.

Wat is algenolie eigenlijk?

Algenolie is een olie die afkomstig is van microalgen, wat gewoon heel kleine mariene bacteriën betekent. De olie die deze algen produceren is bijvoorbeeld een voedzaam ingrediënt dat in voedingssupplementen kan worden verwerkt om het niveau van goede vetten in je lichaam te verbeteren.

Algenolie kan dienen als een bron van gezonde vetten voor je lichaam: meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) zoals oneven-keten vetzuren (omega-3’s). Dit is geweldig nieuws voor vegetariërs en veganisten, die mogelijk een tekort hebben aan voldoende gezonde vetten, vooral de uit de zee afkomstige DHA, in hun dieet.

Algenolie is niet alleen een geweldige bron van omega-3, maar ook een innovatieve en duurzame plantaardige bron van vitamine D3. Zowel omega-3 als vitamine D zijn bijzonder belangrijk om aan te vullen als je een plantaardig dieet volgt, waardoor deze voedingsstoffen uit algen de perfecte aanvulling zijn voor wie kiest voor een veganistische of vegetarische levensstijl.

Voordelen van algenolie

Algenolie is uniek heilzaam voor wie op duurzaamheid gericht is of een plantaardig dieet volgt. En natuurlijk kunnen vleeseters en flexitariërs ook hiervan profiteren.

Vitamine D3 kan door bepaalde algen op natuurlijke wijze worden gesynthetiseerd. En omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, mengt het zich goed met omega-3 vetten, waardoor een geweldige ‘emulsie’ ontstaat voor een supplement dat het beste door je lichaam wordt opgenomen.

Gezonde vetten zoals omega 3 en 9 

Gezonde vetten, zoals omega-3 en omega-9, komen ook voor in andere plantaardige oliën, en daarom brengt mindbodygreen met opzet een organisch trio van olijf-, lijnzaad- en avocado-olie aan naast de belangrijkste voedingsstof, vitamine D3 uit algen. Het is een ingebouwde absorptietechnologie.

Over absorptie gesproken: D3 is de favoriete vorm van vitamine D in het lichaam, maar plantaardig D3 is een zeldzaamheid. De meeste bronnen van vitamine D3 zijn dierlijke producten, en de enige veganistische voedingsmiddelen die vitamine D2 leveren zijn bestraalde paddenstoelen en gist.

Algentechnologie levert op unieke wijze (en pas sinds kort) de favoriete vorm van vitamine D. Daarom gebruiken veel supplementen D3 uit algen in hun vitamine D3 om de meest ideale vorm van D te leveren, of je nu plantaardig bent of niet.

De statistieken over het tekort aan vitamine D zijn eigenlijk ongelooflijk verontrustend voor deskundigen, gezien de vele vitale voordelen van vitamine D voor de gezondheid van het hele lichaam, zoals ondersteuning van botten, tanden, spieren en het immuunsysteem, om er maar een paar te noemen.

Algenolie omega-3

Algenolie is ook een veganistische vriendelijke bron van omega-3’s. Voor mensen die een plantaardig of veganistisch dieet volgen, kan algenolie bijzonder nuttig zijn, omdat plantaardig voedsel alleen de ALA (alfa-linoleenzuur) vorm van omega-3 vetzuren bevat.

DHA & EPA

In tegenstelling tot de meeste plantaardige bronnen van omega-3 leveren algenoliebronnen vooral DHA (docosahexaeenzuur), en vervolgens veel kleinere hoeveelheden eicosapentaeenzuur, ook wel EPA genoemd. Voor een evenwichtiger en geconcentreerder EPA- en DHA-profiel in supplementvorm kun je een visolie van duurzame herkomst overwegen.

Als je je afvraagt waarom algen in de eerste plaats een bron van omega-3 zijn, dan is dat de plek waar vette vissen hun omega-3-gehalte vandaan halen. Dus door algen te eten of een supplement te nemen met algenolie of ingrediënten van algen, krijg je je vetzuren rechtstreeks bij de bron – net als zalm, ansjovis en andere vette vis!

Algenolie of visolie kopen?

Als we aan omega-3 supplementen denken, is het eerste product dat in ons opkomt visolie. En terecht. Visolie is een rijke bron van omega-3 vetzuren, omdat het geconcentreerde hoeveelheden EPA en DHA biedt – de twee soorten mariene omega-3’s met het meeste wetenschappelijke onderzoek (vele decennia, in feite) en die het hele lichaam gebruikt (denk: hart, hersenen, ogen, perinatale gezondheid, en ga zo maar door..)

Wat biedt algenolie dat visolie niet biedt?

Algenolie stelt strikte veganisten, vegetariërs en mensen die geen vis willen of kunnen eten in staat om mariene omega-3 DHA te consumeren (en kleinere hoeveelheden EPA, afhankelijk van de formule). Zoals gezegd halen de vissen hun omega-3 uit de algen die ze in de oceaan eten, dus je kunt de algenolie ook zien als het aanboren van de oorspronkelijke bron.

Ook al is algenolie niet zo rijk aan EPA en DHA als visolie, omdat beide PUFA’s geconcentreerder worden naarmate je de voedselketen volgt, toch is het een geldige bron van omega-3 – vooral voor mensen die geen vis eten. Overigens waren algen al bekend in de gezonde voedingstrends van 2018. 

Als je bekend bent met plantaardige bronnen van omega-3, vraag je je misschien af waarom lijnzaad en walnoten niet voldoende zijn om aan de behoefte van je lichaam aan vetzuren te voldoen. Dat komt omdat de meeste niet-mariene plantaardige bronnen van omega-3’s alfa-linoleenzuur (ALA, de voorloper van EPA en DHA in het lichaam) leveren, maar het lichaam is echt inefficiënt in het omzetten van ALA in EPA en DHA.

Omega 3 indexniveaus

EPA en DHA maken uit ALA is mogelijk, maar zeer inefficiënt, en het bereiken van optimale omega-3-indexniveaus is bijna onmogelijk met alleen ALA. Als je een plantaardige eter bent (of gewoon essentiële voedingsstoffen uit een plantaardige bron wilt halen), kunnen supplementen met algenolie vitamine D3 en omega-3 (vooral DHA) leveren, evenals belangrijke carotenoïden zoals de krachtige antioxidant astaxanthine.

Dosering van algenolie

Hoewel er geen aanbevolen hoeveelheden algenolie bestaan en productformules variëren, bevat één theelepel supplementen met algenolie meestal enkele honderden milligrammen DHA. Als vloeibare algenolie niet je stijl is, bieden sommige supplementen van algenolie afgeleid DHA in capsule- of softgelvorm.

Algenolie bijwerkingen

Algenolie wordt over het algemeen goed en zonder bijwerkingen verdragen, maar je ervaringen met supplementen zijn geheel afhankelijk van de specifieke formule. Je moet altijd het etiket controleren op actieve ingrediënten en andere ingrediënten waar je persoonlijk gevoelig voor kunt zijn (bijvoorbeeld allergenen).