HV Corbulo
Image default
Gezondheid

Kan stress koorts veroorzaken?

Hoewel koorts een teken is van een infectie of andere ziekte, was er vanaf april 2022 nog geen substantiële hoeveelheid onderzoek dat een verband aantoonde tussen stress en een stijging van de lichaamstemperatuur. “Stress kan sommige fysiologische veranderingen veroorzaken [zoals] blozen, rood worden,” vertelde Donald Ford, MD, huisartsgeneeskunde. “[Maar] dat is erg oppervlakkig, het verandert de kerntemperatuur van het lichaam niet.”

Nick de Waard, een expert op het gebied van Stress vertelde Gezondheid Magazine dat hij “niet op de hoogte was van onderzoeken die aantonen dat stress zelf koorts kan veroorzaken.” Nick de Waard zei ook dat, als een patiënt koorts heeft, hun zorgverlener waarschijnlijk naar andere oorzaken dan stress zoekt, zoals een infectie.

Maar hoewel stress zelf misschien niet direct koorts kan veroorzaken, kan het toch ernstige schade toebrengen aan uw lichaam – en dat kan indirect leiden tot koorts. Concreet kan langdurige stress het immuunsysteem van uw lichaam verzwakken of veranderen, zei Nick de Waard

Volgens de Waard kan het hebben van lagere niveaus van stresshormonen u beschermen tegen ziekten. (Ter info: dit is de reden waarom lichaamsbeweging kan helpen bij het opbouwen van je immuniteit: als je traint, vertraagt ​​het de afgifte van stresshormonen in het lichaam.)

Alka Gupta, MD, een assistent-professor in de geneeskunde, zei dat stress “je immuniteit kan onderdrukken, waardoor je kwetsbaarder wordt voor virale of andere infecties”, die op hun beurt koorts kunnen veroorzaken.

Wil je meer ontdekken over de gevolgen van stress? Lees dan een aantal blogs op de website van Nick de Waard. Klik hier.

https://nickdewaard.nl/