HV Corbulo
Image default
Vakantie

Op vakantie op de Nederlandse schiereilanden? Een goed idee, en dit is waarom!

Er zijn ongeveer vijftig eilanden in de ondiepe zeeën van de Waddenzee, gelegen aan de Nederlandse, Duitse en Deense kust. De eerste groep eilanden zijn de vijf Nederlandse Waddeneilanden, die elk individueel prachtig zijn met hun eigen persoonlijkheid en sfeer.

Denk eerst eens aan de Waddeneilanden voordat je overweegt te gaan zonnen, duiken en cocktails drinken op Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied.

De Waddenzee en de eilanden hebben twee kanten

Het ene moment staat alles onder water, het andere moment kun je op de zeebodem (wad)lopen. De Nederlandse Waddeneilanden liggen in de Noordzee in het noorden. Er zijn vijf bewoonde Waddeneilanden, waarvan er vier in de provincie Friesland liggen en één, Texel, in Noord-Holland. De eilanden zijn geliefde vakantieplekken; ze bieden een heerlijke locatie om tot rust te komen en een prachtig en bijzonder stukje natuur in je op te nemen. Jongeren reizen vaak naar bepaalde gebieden om van het nachtleven te genieten.

Eén met de natuur

De Waddenzee staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen vanwege de wereldwijd unieke geologische en biologische waarden. Een dergelijk dynamisch landschap met zoveel verschillende plekken voor dieren, gevormd door wind en getijden, is nergens anders ter wereld te vinden. De Waddenzee is essentieel voor het behoud van de wereldwijde biodiversiteit. Of je nu kiest voor een Vlieland huisje of een kampeerplek op Texel: je zult één met de natuur zijn!

Denemarken, Duitsland en Nederland zijn in het kader van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking verantwoordelijk voor het veiligstellen van dit onbetaalbare milieu ten behoeve van de huidige en toekomstige generaties.

Je wilt ze niet missen; ze vormen een gordel voor de kust van de belangrijkste landmassa’s van Nederland en Duitsland in de Waddenzee. De Waddenzee heeft het grootste getijdenverschil ter wereld. Je vindt nergens anders een landschap dat zo divers is en bij elke zonsopgang van uiterlijk verandert. In de geulen, gleuven, duinen en vlakten zijn meer dan 10.000 verschillende planten- en diersoorten te vinden, die allemaal bijdragen aan een evenwichtig milieu. Bovendien trekt het gebied elk jaar zo’n 12 miljoen trekvogels aan die hier stoppen om bij te tanken op hun lange reis. Neem zeker je verrekijker mee!

De dieren en planten van de Waddeneilanden zijn er in overvloed

Alle eilanden hebben rustige, open ruimten, stranden en duinen, maar ook een prachtige flora en fauna, wijde luchten en weidse uitzichten over de Noordzee en de Waddenzee. De eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bieden niet alleen adembenemend natuurschoon, maar ook een bruisende culturele scene, sportgelegenheden en terrasjes. Hier verblijf je natuurlijk in een luxe vakantiehuis op Terschelling. De eilanden Texel en Schiermonnikoog zijn vanwege hun uitzonderlijke natuurschoon aangewezen als Nationaal Park.

Wadlopen, fietsen en wandelen zijn populaire bezigheden

Hoewel wadlopen leuk kan zijn, kan het ook vermoeiend zijn. Je moet ook droge kleding inpakken, want je zult waarschijnlijk nat worden. Controleer en reserveer altijd vooraf, zodat je op de hoogte bent van de ervaring en de tijden dat de getijden het toelaten om het pad te bewandelen. De activiteit wordt ten zeerste aanbevolen en zal je dag ongetwijfeld prachtig maken.

Kiezen welk eiland je het meest wilt zien is moeilijk? Geen probleem! Je kunt gemakkelijk verschillende Waddeneilanden bezoeken vanwege de uitstekende bootverbindingen.

Het grootste Waddeneiland is Texel

Op Texel, een heerlijk eiland, wonen ongeveer 14.000 mensen. De brede stranden op Texel zijn bekend. Het enorme beschermde natuurgebied van het eiland, dat een derde van de oppervlakte beslaat, trekt er jaarlijks honderdduizenden toeristen naartoe. De prachtige stranden en lange fietstochten op Texel zijn fantastisch.  

De Nederlandse vakantie eilanden herbergen veel spannende lokale hotspots. Op Texel zijn bijvoorbeeld een aantal brouwerijen gevestigd. Een van de bekendste bieren van Texel is de Texels Skuumkoppe, en die raden we ten zeerste aan. Op de Waddeneilanden kun je kiezen tussen hippe strandtenten voor een heerlijke lunch of diner op het zand en gezellige koffietentjes waar je tussen de plaatselijke bevolking kunt zitten. Er zijn ook talloze plaatselijke winkels waar je goederen uit de omgeving, aandenkens en andere leuke dingen kunt kopen.