HV Corbulo
Image default
Gezondheid

Verantwoord afvallen: hoe doe je dat?

Tegenwoordig zijn er een hoop crashdiëten die je beloven dat je in een maand tijd een kilo of vijf kunt afvallen. Maar dit is natuurlijk niet gezond en geen succesvol dieet. Bovendien wil je vast ook, als je op gewicht bent, dat ook op een gezonde manier vasthouden. Dat lukt alleen als je afvalt zonder je lijf veel te belasten, en ook daarna zul je blijvend iets moeten veranderen aan je manier van eten en leven. Maar intussen staar jij naar die vetkwabben en wil je er toch wel snel vanaf. Dus toch maar een paar weken op 1000 calorieën per dag? Beter niet, in dit artikel leggen we jou uit hoe jij verantwoord kunt afvallen. 

Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig
Diëten worden vaak getypeerd door een beperkte eenzijdige selectie voedsel die je mag eten. Deze onverantwoorde manier heeft vaak als gevolg dat je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is natuurlijk erg ongezond. Als je verantwoord wilt afvallen is het juist belangrijk dat je je lichaam wel alle voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om je vetverbranding op volle toeren te laten draaien. Afvallen door een calorie-restrictie (weinig eten) is een ouderwetse en gedateerde methode. Sterker nog, als je verantwoord wilt afslanken is het juist belangrijk dat je eet als je honger hebt. Een hongergevoel is een signaal van je lichaam dat het extra voedingsstoffen nodig heeft. Dat betekent dus dat het tijd is voor een gezonde maaltijd.

Je lichaam heeft beweging nodig
Naast gezond eten, speelt ook beweging een grote rol bij verantwoord afvallen. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen. Van te lang stilzitten wordt het sloom en ongezond. Beweging is ook essentieel voor veel belangrijke processen in ons lichaam, onvoldoende beweging is dus slecht voor je gezondheid. En als je wilt afvallen, komt daar nog eens bij dat je minder calorieën verbrandt als je te weinig beweegt. Vaak denken mensen dat sporten de oplossing is voor overgewicht. Dit is echter niet de oplossing, het is wel belangrijk dat je voldoende beweegt. Je beweegt al voldoende om af te vallen als je dagelijks dertig minuten met een milde intensiteit beweegt. Dit kan ook wandelen of skaten zijn in plaats van heftig sporten. 

Je lichaam heeft voldoende water nodig
Naast de extra zuurstof die je lichaam krijgt door voldoende beweging is water het belangrijkste element dat je lichaam nodig heeft om je vetverbranding te laten draaien. Dat we water nodig hebben om te overleven is natuurlijk niets nieuws, maar toch drinken veel mensen chronisch te weinig water. Om je vetverbranding goed te laten functioneren is het verantwoord om dagelijks 2,5 tot 3,5 liter water te drinken. Een kop thee telt ook mee. Koffie onttrekt echter alleen maar water uit je lichaam dus dat telt niet. Drink daarom minimaal één extra glas water voor elke kop koffie die je drinkt. Ook vruchtensappen kan je beter laten staan als je wilt afvallen. Vruchtensappen en andere suikerhoudende (fris) dranken zorgen ervoor dat je lichaam juist vet gaat opslaan. 

Met deze drie tips kan jij dus verantwoord afvallen in plaats van het volgen van een crashdieet. 

 

 

Gerelateerde artikelen

Hijama Cupping

Je lichaam herstellen met de acupunctuur in Teuge

Fysio behandelingen: Waar kun je rekenen op vergoeding?