HV Corbulo
Image default
Cadeau

De feiten en fabels over de e-sigaret

 

Dat het aansteken van een normale sigaret of e-smoker schadelijk kan zijn voor de gezondheid: daar hoeven we niet omheen te draaien. Elk mens weet van jongs af aan dat het beter is om tabakswaren links te laten liggen. Maar als u er dan toch voor kiest om zo nu en dan te dampen of vapen, is het wel zo fijn om bepaalde dingen in uw achterhoofd te houden. 

Anno 2020 zijn verspreiders van nepnieuws steeds vaker regel dan uitzondering. Daardoor kan het lastig zijn om te weten welke stellingen u naar het rijk der fabelen moet verwijzen en welke niet. In dit blog behandelen we de belangrijkste feiten en fabels over de e-sigaret

Stelling 1: E-sigaretten mogen ook in horeca gebruikt worden

Onjuist, al behoeft dat wel wat uitleg. Voorheen kon u gewoon gebruikmaken van e-sigaretten in eetcafés en bargelegenheden, maar minister Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verbood dat. Vanaf 1 juli 2020 worden e-sigaretten geschaard onder de overige tabakswaren, waardoor u uw rookmoment vanaf heden moet uitstellen tot na de borrel of diner. 

Stelling 2: E-sigaretten zijn net zo schadelijk als het gebruik van normale sigaretten

Deze stelling klopt evenmin. Het Engelse equivalent van het RIVM (the Public Health England) publiceerde enkele jaren geleden een onderzoek. Daar kon geconcludeerd uit worden dat e-smokers 95 procent minder schade opliepen dan ‘gewone’ rokers. Dit betekent overigens niet dat de e-sigaret helemaal niet schadelijk is. 

Stelling 3: E-sigaretten helpen niet goed bij het stoppen met roken

Dat klopt en is dus een feit. Veel rookverslaafden denken dat het snel gedaan is nadat ze overstappen op de elektronische variant, maar dit is pertinent onjuist. Oorspronkelijk werd de e-smoker uitgevonden met als doel om de mensen hun nicotinegebruik terug te laten schroeven. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel overstappers bleven kiezen voor de e-smoker met nicotine. 

Stelling 4: Smaakjes voor e-sigaretten zijn officieel gezien verboden

Fabel, al is het de vraag wanneer deze stelling wordt omgezet in een feit. Minister Blokhuis heeft een Kamervoorstel ingediend die ervoor moet zorgen dat smaakjes zoals framboos, cola en appel ergens in 2021 voorgoed de ban in worden gedaan.