HV Corbulo
Image default
Hobby en vrije tijd

7 tips voor gazononderhoud

Als je eenmaal je ideale buitenruimte hebt gecreëerd en de perfecte borders en gras voor je tuin hebt gekozen, hoe blijf het er dan op zijn best uitzien? Volg deze eenvoudige stappen en houd een regelmatige onderhoudsroutine aan om te voorkomen dat u ooit nog een saai, door onkruid geteisterd gazon krijgt!

Veel van deze technieken kunnen het beste worden toegepast op een herfstgazon en in het voorjaar, zodat het gras de beste kans heeft om te herstellen en te groeien gedurende de zomer. Meer weten over gazon onderhoud?

 

1. Verwijder onkruid, vilt en mos

Deze vervelende onderdelen kunnen de groei verhinderen door de lucht en de voedingsstoffen te blokkeren bij de wortels.

Onkruid
Deze kunnen overal verschijnen omdat er zoveel manieren zijn om ze in de tuin te brengen, door vogels die overvliegen, huisdieren en andere dieren die over het gras zwerven of zelfs op uw kleding en schoeisel.

Onkruid in het gazon kan groeien als zaadhoofd of als bloem, met een grote verscheidenheid aan soorten die gebruikelijk zijn in gazons.

De eenvoudigste optie is om het hele onkruid, inclusief wortels er uit te trekken. Dit kan met de hand of met behulp van een hulpmiddel worden gedaan, maar als er een grote hoeveelheid is, probeer dan het onkruid direct te besproeien met een onkruidverdelgingsmiddel met een lage giftigheid.

Vilt
Dit is een laag organisch materiaal dat zich kan ophopen tussen de wortels en de bodem, bestaande uit dode bladeren, gras en wortelstelen.

De ophoping zorgt voor een verstopping, waardoor essentiële vocht en voedingsstoffen niet in de bodem en tot aan de wortels kunnen doordringen.

Deze gebieden zijn gemakkelijk te identificeren, omdat de grond zelf sponsachtig aanvoelt en het gebrek aan voedingsstoffen doffe, dode plekken op het gazon veroorzaakt.

De beste oplossing om vilt te verwijderen is met een proces dat verticuteren wordt genoemd, wat het proces van het harken en verwijderen van vilt uit het gazon is. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, waaronder een verticuteermachine voor het gazon, die helpen bij dit proces.

Mos
Mossen zijn niet-bloeiende planten die erge gazonproblemen kunnen veroorzaken. Ze gedijen in gebieden met een overmaat aan vocht, schaduw en een lage kwaliteit van de grond.

Als ze onontdekt of onbehandeld blijven, zal het mosniveau toenemen, waardoor het gras minder goed kan groeien. De initiële omstandigheden die het mogelijk maken om zich te ontwikkelen zijn onder andere:

* Schaduw

* Klei in de bodem

* Slechte afwatering

* Grote hoeveelheden vilt

* Droogte


Om het mos te verwijderen, moet de oorzaak van het probleem worden opgespoord en verminderd. Vervolgens kan het gecontroleerd en onderhouden worden met het bemesten en verticuteren van het gazon.

2. Verbeteren van de drainage

Gazons met een slechte afwatering raken vaak urenlang of zelfs dagenlang doordrenkt met water. Dit kan leiden tot andere complicaties voor de gezondheid van uw gazon als de drainage niet wordt verbeterd.

De twee meest voorkomende oorzaken voor waterophoping zijn het vermogen van de bodem om het water op te nemen en de aanleg van de tuin.

Bodemdoorlaatbaarheid
Veel klei in de bodem, dikke viltlagen, bodemverdichting en lagen van wortels kunnen allemaal bijdragen aan het voorkomen van wateropname.

Afhankelijk van de omvang van het probleem kan de beluchting de doorstroming van water en lucht verbeteren om de opbouw van het oppervlak te verminderen.

Ook kan het veranderen van de aard van de bodem helpen om de gewenste afwatering te krijgen. Dit kan worden gedaan door het gebruik van geschikte planten voor de bestaande grondsoort, of door de grond geleidelijk aan te passen met organische materialen.

Tuin topografie
De vorm van uw tuin moet op natuurlijke wijze water wegdrijven van het huis met een ondiepe, vlakke helling. Een eventuele dip kan het water op één plek laten liggen, wat het gras en de wortels kan beschadigen. Het is belangrijk dat u probeert te voorkomen dat uw tuin doordrenkt raakt met water.

Wanneer dit gebeurt zijn passende goten en afvoeren om overtollige neerslag weg te leiden van het gazon, het toevoegen van een selectie van natte planten die gedijen in het water of het opnieuw vormgeven van het gebied en het aanpassen van de helling effectieve manieren om de afwatering te verbeteren.

3. Beluchting

Dit proces zorgt voor een betere penetratie van lucht en water in de wortelzone van het gras, wat essentieel is voor het verkrijgen van de juiste voedingsstoffen om te groeien. Het is een goede manier om gazons te beheren die te maken hebben met droogte of waterval.

De beluchting wordt uitgevoerd door het creëren van kleine gaten in de grond op bepaalde intervallen en dieptes, en kan worden gedaan met behulp van een tuinvork of speciaal gemaakte gereedschappen en machines – zelfs beluchtingsschoenen zijn beschikbaar!

Voor de meeste tuinen hoeft dit maar één keer in de paar jaar te gebeuren. Kleine stukjes gazon kunnen desgewenst ook individueel worden behandeld.

4. Inzaaien

Inzaaien verjongt vermoeide en versleten gazons door de hele ruimte te bedekken met grote hoeveelheden zaad vermengd met meststof. Hierdoor worden beschadigde en uitgedunde plekken opgevuld, terwijl de kleur wordt verbeterd en de kans op onkruid- en mosinvasies wordt verkleind.

Voordat de zaden kunnen worden toegepast, moet het gazon worden geverticuteerd of belucht, gemaaid en goed besproeid.

Eenmaal gezaaid zal het gazon vochtig moeten worden gehouden om de ontkieming te bevorderen en er zal een toplaag moeten worden toegevoegd om de zaden te beschermen en te voeden.

Dit kan jaarlijks worden uitgevoerd om het gazon gezond te houden.

5. Maaien en randen afsteken

Bij het maaien van uw gazon kunt u het beste slechts een derde van de lengte van het gras verwijderen. Hoe vaak u moet maaien hangt af van de tijd van het jaar en de huidige weersomstandigheden.

Als het weer kouder is, vooral tijdens de vorst, zal de hoeveelheid gemaaid gras minder worden. In de zomer wordt er vaker gemaaid met het warmere weer, omdat het gras dan sneller begint te groeien.

Vermijd maaien als de grond of het gras nat is, omdat dit schade aan het gazon kan veroorzaken en een gezonde groei in de toekomst kan voorkomen. Als u een maaier met een wals hebt, moet de maairichting telkens worden afgewisseld.

Grenzen en randen kunnen ook na het maaien worden onderhouden en met behulp van een halve graskantschaar.

6. Bemesten en besproeien

In de meeste tuinbouwwinkels zijn verschillende grasvoeders en meststoffen verkrijgbaar. Het benodigde type is afhankelijk van de bestaande grond en het weer op uw locatie. De meeste van deze zullen aanbevolen instructies voor de toepassing hebben, dus het is het beste om hun richtlijnen voor het product te volgen.

Over het algemeen wordt geadviseerd om tweemaal per jaar te behandelen, eenmaal in het voorjaar met een stikstofrijke gazonvoeding en eenmaal in het najaar met een meststof met hoge gehaltes aan fosfaat.

Naast het voeden is het besproeien van het gazon essentieel voor alle gazons. Een gazon zonder water begint van kleur te veranderen en verliest zijn voorjaar, waardoor het gras vlak blijft als er op wordt gelopen.

De hoeveelheid en de frequentie van het besproeien is weer afhankelijk van de grondsoort en de weersomstandigheden op uw locatie.

Het is het beste om het gazon aan het begin van de dag te besproeien bij koudere temperaturen om betere resultaten te krijgen.

7. Bovenaanzicht van het gazon verbeteren

Dit wordt gedaan om de kwaliteit van de bestaande grond op te bouwen en te verbeteren, waardoor extra weerstand tegen droogte en drainage wordt geboden, terwijl eventuele onvolkomenheden worden weggewerkt.

Door deze tips te gebruiken om uw gazon regelmatig te controleren en te onderhouden, samen met het verwijderen van ongewenste oppervlaktevuil, zoals dode bladeren en twijgen, en het wegsnijden van gebieden die te veel schaduw creëren, zal uw gazon er weelderig en gezond blijven uitzien!

 

Gerelateerde artikelen

Het succes van Harry Potter en de Harry Potter accessoires

Afstandsbediening rolluik kiezen

Een houten kinderspeelhuisje van topkwaliteit voor een scherpe prijs