HV Corbulo
Image default
Vervoer en transport

Is elektrisch rijden even comfortabel als met een brandstofmotor?

Elektrisch rijden lijkt steeds meer de norm te worden. Tesla heeft de autobranche op z’n kop gezet met hun revolutionaire elektrische auto’s en heeft andere autoproducenten enigszins verplicht om de trend te volgen. Elektrische auto’s, zoals de Skoda Enyaq, hebben uiteraard een andere werking als auto’s met een verbrandingsmotor. Wat is het precieze verschil en zijn beide type auto’s even comfortabel? Je leest het hier.

De verschillen

Het grootste verschil tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor zit hem precies in dat onderdeel. Elektrische auto’s hebben een accu en ‘reguliere’ auto’s hebben een verbrandingsmotor. Daarnaast hebben de meeste elektrische auto’s, in tegenstelling tot auto’s met een verbrandingsmotor, geen versnellingsbak. Een elektrische auto kan dan ook meteen volledige koppel geven en trekt hierdoor erg snel op. Ook qua remmen zijn er verschillen tussen conventionele auto’s en elektrische auto’s, de elektrische auto’s kunnen namelijk afremmen op de elektromotor. Deze werkt als een soort dynamo waarmee energie wordt teruggewonnen.

Actieradius

Een ander verschil tussen EV’s (elektrische voertuigen) en conventionele auto’s is de actieradius, vooral in de winter. Hoewel de actieradius van elektrische auto’s tegenwoordig al snel tegen de 400 á 500 kilometer ligt, wordt deze minder bij kou. In de kou heeft de accu namelijk veel meer energie nodig om te functioneren. Hierdoor wordt de actieradius van auto’s met een brandstofmotor hoger.

Welk type voertuig is het meest comfortabel?

Qua comfort liggen beide type auto’s dichtbij elkaar. Als je bijvoorbeeld een Tesla neemt dan zit je qua comfort wellicht nog hoger dan de meeste conventionele auto’s, puur door alle snufjes en technologieën. Echter is een auto met brandstofmotor in de meeste gevallen nog iets praktischer, vooral wanneer je lange afstanden rijdt. Voor korte afstanden en reizen in het binnenland is een elektrische auto zeer geschikt. Je kunt zelf een auto leasen, zoals de Kia EV6 bij Mobility Service Nederland. Zo zit je niet direct vast een elektrische auto.