HV Corbulo
Image default
Vakantie

Slijpstenen gemaakt in Japan

Het enige punt dat we moeten bespreken is het hele “synthetische” slijpsteen versus “natuurlijke” slijpsteen idee. Veel van de moderne Japanse wetstenen zijn synthetisch, dat betekent dat ze zijn gemaakt van grondstoffen zoals aluminiumoxide en siliciumcarbide die met bindmiddelen bij elkaar worden gehouden. Natuurlijke stenen zijn vaak samengesteld uit soortgelijke materialen – maar ze werden gedolven uit de natuur in plaats van kunstmatig gefabriceerd. Het belangrijkste verschil is dat de synthetische stenen een veel hogere mate van consistentie in de deeltjesgrootte bieden en over het algemeen agressiever snijden dan de natuurstenen.

Geen enkel argument dat deze nieuwere synthetische/keramiek in het bijzonder superieur zijn aan de meeste natuurstenen. Maar ook hier gebruik ik de mijne vooral voor de afwerking. Al had ik een vriendinnetje die me vertelde dat je in de Shapton-lijn van bankstenen bijna alles kunt bereiken. Maar aan de andere kant doet het nooit pijn om te weten wat je daar in eerste instantie toe gebracht heeft.

Net als bij Novaculite zijn er verschillende gradaties van. De oudere houtbewerkers zwoeren bij de oudere Novaculite stenen. De meeste Novaculiet stenen van superieure kwaliteit waren ofwel wit/opaak ofwel een soort van zwart of “blauw-zwart” zoals ik veel van de oudgedienden heb horen zeggen.

Ik heb ook een interessante steen die werd uitgezet door Norton vele jaren geleden dat ik vastgelopen op Ebay>> het werd genoemd de “Queer Creek” steen. Ik weet tot op de dag van vandaag niet uit welk mineraal het bestaat, maar het werkt redelijk fatsoenlijk bij het herprofileren en verwijderen van “burs” en inkepingen. Het is een vrij agressieve steen voor het grootste deel.

Ook denk ik dat we veel verbetering gaan zien op het gebied van “diamant” benchstones. En ze zijn natuurlijk materiaal, de laatste keer dat ik het controleerde. Ik geloof dat we uiteindelijk zullen zien dat de diamantproducten de hele markt zullen veroveren.