HV Corbulo
Bedrijven

Wat voor soort lastechniek bestaat er?

 

Lassen is geen klus die je even tussendoor en zonder voorbereiding uitvoert. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk uit te zoeken welke lastechniek het beste past bij jouw geplande klus. In de basis is het doel van lassen om 2 metalen onderdelen aan elkaar te smelten. Maar per klus zijn er verschillende soorten lastechniek. Bne je van plan een stalen fietsenrek lassen dat bovenal stevig moet zijn, of ga je een aluminium frame lassen waarbij niet alleen stevigheid, maar ook het uiterlijk van belang is? Dan heb je dus twee verschillende soorten klastechniek nodig . Er zijn drie lastechniek die het vaakst worden gebruikt

Elektrode lassen

Elektrode lassen is een lastechniek die het meest wordt gebruikt. Het is ook de simpelste manier van lassen. Het wordt ook wel elektrisch lassen genoemd. Want er wordt een elektroden gebruik om twee materialen te verbinden. Met deze lastechniek dient de elektrode dient als lastoevoegmateriaal en smelt vanuit de toorts vast op het te lassen materiaal. Er ontstaat een ‘slak’, die je na het afkoelen verwijdert met een bikhamer. Deze lastechniek kan je gebruiken voor  alle soorten staal en RVS, maar niet voor aluminium. Je hebt hiervoor een lasapparaat en de elektrodes voor nodig.  

 

De moeilijkere methode

Wil je liever iets moois aan elkaar lassen? Dan gebruik je de TIG lastecniek. Het is wel een moeilijke techniek wat je het steeds twee handen nodig.  In de ene hand heb je de lastoorts vast, met de andere hand breng je het lastoevoegmateriaal (de lasstaaf) aan in het smeltbad dat tijdens het lassen ontstaat. Dit maakt het een tijdrovend en secuur proces, maar met kwalitatief hoogwaardige lasverbindingen als resultaat. Daarnaast heb je bij deze lastechniek mooi aan elkaar gelaste materialen. Ook is het voor elke materiaal geschikt. Deze methode is alleen geschikt voor de meer ervaren lassers.