HV Corbulo
Image default
Bedrijven

Wat is een sds?

Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die werken met gevaarlijke stoffen. Sommige van deze bedrijven creëren nieuwe producten door gebruik te maken van deze gevaarlijke stoffen, anderen doen dit niet en gebruiken de gevaarlijkes stoffen om onze producten veiliger te maken. Al deze bedrijven dienen echter aan strenge veiligheidseisen te voldoen en deze eisen kan men terug lezen op zogenaamde veiligheidsinformatiebladen. In deze blog gaan we meer vertellen over deze soort bladen.

Wat is een Safety data sheet?

Een safety data sheet of een veiligheidsinformatieblad, is een voorschrift met daarop alle regels waaraan je je dient te houden. Deze regels zijn opgesteld om veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk fout kan gaan wanneer je met deze stoffen werkt. Het sds wordt regelmatig bijgewerkt en aangepast om up to date te blijven met de laatste wetten en regelgeving voor het werken met deze gevaarlijke stoffen. De updates zorgen ervoor dat veiligheid ten alle tijde wordt gegarandeerd en dat de kans op ongevallen significant afneemt.

Hoe pas ik dit toe binnen mijn organisatie?

Om een sds of safety data sheet in je eigen organisatie toe te passen, dien je inzcht te hebben van met welke stoffen je werkt en waar iedere stof voor gebruikt wordt. Tevens dien je informatie te hebben over de werking van deze stoffen en de eventuele gevolgen van het fout toepassen van deze stoffen. In veel gevallen is het daarom aan te raden om dit niet zelf te doen maar dit uit te laten voeren door een externe partij die hierin gespecialliseerd is.

https://www.devibfabriek.nl/msds-material-safety-data-sheet/